Informatie

Doel


Slim Wonen is een kleinschalige woon- en zorgvoorziening die zich ten doel stelt om mensen met lichamelijke beperking en zijn naasten een passende zorg- en woonomgeving te bieden. Slim Wonen wil het mogelijk maken dat eenieder kan wonen zonder zorgen, hierbij wordt de zorg ook op maat met de mogelijke bewoner geregeld. Het doel is verder ook om de bewoners zelfstandig te laten wonen, maar toch de mogelijkheid hebben om (d.m.v. een gemeenschappelijke ruimte) met elkaar te zijn.

Visie

Wonen is een basisbehoefte voor iedereen. Een warme en comfortabele plek, waar je je veilig voelt en die past bij jouw behoeften is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor mensen met een lichamelijke beperking willen wij met de stichting een woonplek creëren die recht doet aan een volwaardig leven voor hen. Gezamenlijk realiseren wij een duurzame plek waar je kunt wonen, ontwikkelen en van toegevoegde waarde kunt zijn door talenten in te zetten binnen en buiten het wooninitiatief.
Elke bewoner krijgt een eigen appartement met een eigen voordeur. Dit appartement zal onder andere bestaan uit een keukenblok, badkamer, woonkamer en een slaapkamer. Door de eigen voordeur kan je zelf bezoek krijgen en kun je ook zorgen voor je eigen privacy. Bij een eigen voordeur hoort ook een eigen brievenbus waar de post voor jouw bestemd in komt. De appartementen worden zo gemaakt dat je er ook met een eventuele rolstoel goed thuis kunt zijn. Alle appartementen zullen een toegang tot de gemeenschappelijke ruimte hebben. Bij voorkeur krijgt ieder appartement een eigen parkeergelegenheid.
De zorg- en woonvoorziening zal komen te staan in een van de volgende plaatsen:
Udenhout
Oisterwijk
Berkel-Enschot
Heukelom
Helvoirt
Biezenmortel
Haaren

Gezamenlijke ruimte


Naast je eigen appartement is er ook een gezamenlijke ruimte. Hier kan je samen met de andere bewoners eventueel koken en samen eten. Ook heb je hier een woonkamer waarbij je samen tv kan kijken, spelletjes kan doen of maar net wat je samen leuk vindt. Hier kunnen gezamenlijke activiteiten gedaan worden, maar je kan hier natuurlijk ook elkaar helpen met prive zaken, om zo toch veel binnen de woongemeenschap gedaan te krijgen. Wellicht zou het ook mogelijk kunnen zijn om deze ruimte te bespreken, voor bijv. een prive verjaardagsfeestje o.i.d.

Bewonersprofiel


De bewoners in de woon- en zorgvoorziening zullen bij voorkeur bestaan uit mensen met een lichamelijke beperking vanaf 18 jaar. Mocht er geen bewoner in aanmerking komen, dan komen ook de alleenstaande in aanmerking. Hierbij is het van belang dat de bewoner zelf dingen kan regelen om eventueel zitting te nemen in het bestuur van de stichting, zie ook hoofdstuk 4. De voorziening zal kleinschalig zijn voor +/- 10 personen.
Het is een woonvorm voor lichamelijk beperkten die willen samenleven met andere lichamelijk beperkten.

Organisatie


Het bestuur van de stichting zal bestaan uit 3 á 4 toekomstige bewoners. Het is dus van belang dat je als bewoner zelf dingen kunt regelen. Eventueel kunnen hier de ouders / partners een ondersteunende rol bij bieden.
Rollen binnen een bestuur zijn: Voorzitter (openen en sluiten, maar ook ambassadeur) Secretaris (secretarieel) Penningmeester (financiën)